ADNAN MENDERES İLKOKULU

ADNAN MENDERES İLKOKULU

29.01.2020 2272

T.C.

ANKARA VALİLİĞİ

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ADNAN MENDERES İLKOKULU

 

Başlangıç

 Sayın Velilerimiz,

 "Adnan Menderes İlkokulu Veli-Öğrenci El Kitabı", sizlere okulumuzu tüm ayrıntılarıyla tanıtmak, veli - okul - öğrenci bilgi akışını tamamlamak amacıyla hazırlanmıştır. Zamanın en değerli meta olduğu çağımızda bizlere sunulmuş bilgileri kullanmasını bilirsek, bilgi ve yeteneklerimizi daha verimli bir şekle dönüştürebiliriz. Bu nedenle velilerimizden ricamız, bu kitabı dikkatle okumaları ve bir kaynak olarak kullanmalarıdır. Sizler için derlediğimiz bu bilgiler, birçok sorunuza cevap verecek ve gereksiz zaman kaybınızı önleyecektir.

 Sevgili Öğrencilerimiz,

Eğer okula yeni başlıyorsanız bu kitap sizin için çok değerli. Okuma yazmayı öğrendiğiniz zaman bunu okuyarak okulunuz hakkında bilmediğiniz birçok şeyi öğrenecek ve okulunuzu daha çok seveceksiniz. Diğer öğrencilerimiz; sizler ise bu kitapla hem okulunuzda geçen yıldan buyana yapılan yeniliklerden haberdar olacak, hem de okul yaşamı hakkındaki bilgilerinizi tazeleyeceksiniz. Uzun yıllarımızı birlikte geçirdiğimiz okul toplumunda başarı ve mutluluğa ancak, "Açıklık İlkesi" ve "Takım Ruhu" ile ulaşırız. İşte bu kitap, bu ilkelerin ışığında sizlere yol gösterici olacaktır.

 LÜTFEN EL KİTABINIZIN TÜMÜNÜ DİKKATLE OKUYUNUZ!

 Öğretim Yılı'nda sevgi, sağlık, mutluluk ve başarıyla birlikte olmak dileğiyle...

 Saim İLERİSOY

Okul Müdürü

 

 OKUL HAKKINDA GENEL BİLGİLER

            Kuruluş ve Organizasyon

   Ankara İli, Sincan İlçesi, Fatih Mahallesinde bulunan okulumuzun Ağustos 1991 Yılında temeli atılmış Eylül 1993 yılında İlk ve orta bölümün bulunduğu 24 derslikli

ilköğretim okulu olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Adını merhum Başbakanımız Adnan Menderes'in isminden almıştır.

  • Okulun Vizyonu

"Milletine dost, değerlerine sahip çıkan nesiller yetiştirmek."

  • Okulun Misyonu

"Ulusal ve evrensel değerlerle donanmış, adalet ve eşitlik duygusu yüksek, özgüveni gelişmiş, iletişimde başarılı, öğrenmeyi bilen, araştırmacı, üretken, topluma ve çevreye saygılı, mutlu olmayı bilen öğrencileri bir üst öğrenim kurumuna yetiştirmek."

  • Okul Hakları

-       Destekleyici, güvenli ve etkili bir ortamda çalışmak

-       Okul toplumundan ve çevreden saygı ve destek görmek

-       Okulda alınan tüm kararlara ve okul kurallarına uyulmasını istemek

  • Okul Sorumlulukları

-       Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini destekleyecek materyal, ekipman ve teknolojik donanım sağlamak

-       Okulda olumlu bir kültür yaratmak

-       Öğrenci, veli ve çalışanlar arasında hiçbir nedenden dolayı ayrım yapmamak.

-       Eğitim ve öğretim sürecini okulun duvarlarıyla sınırlamamak

-       Öğrencilerin, velilerin ve okul çalışanlarının kendilerini ve fikirlerini ifade edebilecekleri fırsatlar yaratmak

-       Okulun güvenilir ve temiz olmasını sağlamak

-       Öğrenciler için iyi bir model olmak

-       Okulun ve öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli gelişmek

-       Okulda etkili öğrenmeyi destekleyecek bir ortam yaratmak

-      Okulun işleyişine ait kararların ve kuralların  uygulanmasını takip etmek

-       Okul – toplum ilişkisini geliştirmek

-       Okul çalışanlarının ihtiyaçları doğrultusunda eğitim semineri düzenlemek.

-       Okul çalışanlarının ihtiyaçlarını belirleyerek giderilmesi için çözümler üretmek

-       Okulun işleyişi ve yönetimi konusunda ilgili tarafları düzenli aralıklarla bilgilendirmek

-       Veli ve öğrenci hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri toplamak, değerlendirmek, sonuçlarını ilgililerle paylaşmak ve gizliliğini sağlamak

-       Okul  ve çevresinde şiddet içeren davranışlara kesinlikle izin vermemek

  • Okulun Yapısı

   Tek yapı olarak; bodrum +üç kat dikdörtgen şeklinde yerleşim planına sahip olan okulumuz 910 m2 kapalı alan ve 4335 m2 bahçe olmak üzere toplam 5245 m2 alan üzerine kurulmuştur. Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı'nca İN-TE-MA Şirketine yaptırılarak eğitim-öğretim hizmetlerine sunulmuştur. 2005 yılına kadar kömür yakıtıyla çalışan kaloriferle ısınmakta olan okulumuzda bu tarihten sonra doğalgaz kullanılmaya başlanmıştır. Okulumuz açıldığı günden 2007 yılına kadar ikili öğretim uygulaması yapmaktayken Eylül 2007 yılından itibaren normal öğretim uygulamasına geçmiştir.Öğrenci sayısı ilk açıldığında 1400'lerde iken şu an 600-700 öğrenci arasındadır ve karma eğitim uygulanmaktadır. 28 Derslik, 1 Fen Laboratuvarı, 1 Kütüphane, 3 İdare Odası, 1 Rehberlik Odası, 1 Memur ve 1 Öğretmenler Odası, 1 Çok Amaçlı Salon  mevcuttur. Okulumuzda şu an 37 Öğretmen, 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı 1 VHKİ Memuru, 2 İş Kur Personeli  görev yapmaktadır.

    Okulun Kullanım Alanları

  Okulumuzda 26 derslik mevcut olup ayrıca 2 özel eğitim alt sınıfı oluşturulmuştur. 3 idareci odası, 1 memur odası, 1 öğretmenler odası, 1 rehberlik servisi odası, 2 destek personeli odası, 1 depo, 1 su deposu, 1 fen laboratuarı,1 çok amaçlı salon bulunmaktadır. Okulumuz bahçesinde açık futbol ve basketbol sahaları, öğrencilerin bahçe oyunlarını oynayabileceği oyun alanları bulunmaktadır.

  • İletişim Bilgileri

 

Adres: ADNAN MENDERES İLKOKULU

Fatih Mah. Sevtap Sok. No:2 Sincan/ANKARA

Telefon            : (312) 272 69 09

Belgegeçer   : (312) 274 19 99

e-posta             : 708860@meb.k12.tr 

WEB adresi  : http://sincanadnanmenderes.meb.k12.tr

 

 ÖĞRETMEN İÇERİKLİ BİLGİLER

  • Öğretmenlerin Sorumlulukları

 Öğretmenler görevlerini Türk millî eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapmakla yükümlüdür.Öğretmen çağın bilgi ve teknolojik gelişmelerine bağlı olarak, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda bireyin yetiştirilmesi, geliştirilmesi, değerlerine bağlı nitelikli bir insan olarak topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yaparak toplumsal kalkınmada belirleyici ve öncü bir rol üstlenir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliklerine göre genel olarak öğretmenlerin görevleri şunlardır; Devlet memurları ve öğretmenler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakat ile bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını Sadakat ile uygulamak zorundadırlar. Kendilerine verilen ve yetkili sayıldıkları dersleri okutmak, Okuttukları derslerle ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, Serbest çalışma saatlerinde öğrencileri gözetlemek, Ders dışında okulun eğitim, öğretim ve yönetim işlerine katılmak, Kanun, yönetmelik ve emirlerle tespit edilen ödevleri yapmak, Öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmek. Ayrıca öğretmenlerin öğrencilerini yetiştirme konusunda her fırsattan yararlanmaları, hizmet ruhu beslemeleri, ödevden kaçınmamaları, öğrencilerine iyi bir yardımcı ve kılavuz olmaları, eğitim işlerinde bütün tutum ve davranışlarıyla örnek olmaları gerekir.

  •  Boş Derslerin Doldurulması

 Öğretmen yokluğu veya yetersiz öğretmen ataması olması durumunda ücretli öğretmenler vasıtasıyla derslerin boş geçmesi önlenecektir. Bu gibi durumların dışında, öğretmenlerimizin zorunlu seminerlerde, çeşitli komisyon çalışmalarında görevlendirilmesi durumlarında ayrıca hastalık, ameliyat, ölüm, doğum gibi özel kişisel bazı durumlardan dolayı derslerin boş geçmesi mümkündür. Ancak okul müdürlüğümüz bu derslerin boş geçmesini önlemek için; derslerine branş öğretmeni giren öğretmenlerimizi görevlendirir. Ayrıca öğretmeni olmayan sınıflar diğer sınıflara dağıtılarak önlem alınır.

  • Sınıf Defterlerinin Doldurulması

 Öğretmen sınıf defterini Yıllık Ders Planına göre doldurur. Ders plânı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma soruları, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu olduğu, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanan plândır. Öğretmen dersin eğitim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak işlenmesini sağlar. Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders plânı yerine kullanılır. Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.

  • Yoklamanın Alınması

 Okulumuz öğretmenleri ilk derste yoklamayı alarak sınıf defterine işler. Görevli müdür yardımcısı tarafından sınıflardan alınan devamsızlık çizelgeleri günlük olarak e-okula işlenir.

  • Nöbet Görevi

 Okulumuzda öğretmen sayısı göz önünde bulundurularak okul müdürü tarafından hazırlanan nöbet çizelgesine göre, nöbet eğitim günü süresince tutulur. Hizmet süresi bayanlarda 20, erkeklerde 25 yıl ve daha fazla olan öğretmenler ile hamile öğretmenlere, doğum yapmasına 3 ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez. Okulumuzda 20 ve 25 yılını dolduran öğretmenlerimize de ihtiyaç duyulduğu için  haftada bir gün nöbet görevi verilir. İhtiyaç halinde öğretmenler kurulunda ortak karar ile nöbet görevi düzenlenir. Okulumuzda bahçe nöbet görevi 2 öğretmen tarafından yapılmaktadır. Okulun ilgili birimleri ve öğrenci mevcuduna göre okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre okulumuzda öğretmenler ilgili birimlerde nöbet tutar.

 Nöbetçi öğretmenin görevleri;

a. Okulda günlük eğitimin başlamasından 15 dakika önce hazır bulunur ve çalışma süresinin bitiminde, gerekli kontrolleri yaparak nöbet görevini tamamlar.

b. Eğitim ve yönetim işlerinin düzenli olarak yürütülmesinde, okul yöneticilerine yardımcı olur.

c. Okulun temizliğinin yapılıp yapılmadığını kontrol ederek, eksiklikleri varsa nöbetçi müdür muavininin bilgisine getirir.

d. Disiplini sağlar ve öğrencilerin okul sınırları dışına çıkışlarını önler.

e. Teneffüslerde sınıfların havalandırılmasını sağlar.

f. Bahçe nöbeti tutan öğretmenler, engelli öğrencilerin taşıması ile ilgili kontrolleri yaparlar.

 

  • Öğretmenlerin Sınıf Rehberlik Çalışmaları

 Öğrencilerin  inceleyerek, araştırarak,  yaparak  ve  yaşayarak  öğrenmelerini sağlar. Bağımsız ve yaratıcı düşünmelerine, edinilen bilgilerden sonuçlar çıkarmalarına, tartışmalarda görüşlerini özgürce belirtmelerine ve hoşgörülü olmalarına yönelik gerekli ortamı hazırlar. Öğrencilerin eğitim ve öğretim çalışmalarında her türlü imkândan yararlanmasını sağlar. Kaynaştırma kararı olan öğrencilerin planlamasını yürütür. Öğrencilerin kişisel ve grupla çalışma alışkanlığı kazanmalarına önem verir. Sorumluluğuna verilen öğrenci kulüpleri ve toplum hizmeti çalışmalarıyla ilgili görevleri yapar.

  • Zümre Çalışmaları

 Birinci dönem zümre öğretmenler kurulu en geç okulun açıldığı 2. hafta içinde tamamlanırlar ve tutanakların bir sureti idareye teslim edilir. Alınan kararlar idarenin onayından sonra yürürlüğe girer. Ünitelendirilmiş yıllık planlar, zümre toplantılarından sonra, bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda hazırlanırlar. Kararların zümre öğretmenleri tarafından ortaklaşa uygulanması için tutanak çoğaltılarak her öğretmene bir suret verilir, öğretmenler öğretim çalışmalarını dosyalarına taktıkları bu tutanakta belirtilen esaslara uygun yaparlar. Zümre öğretmenler kurulu okulumuzda ihtiyaç duyulduğu her zaman toplanmaktadır. Öğretmenler arası ilişkiler bu yapılan toplantılarda sağlamlaştırılmakta, bilgi alışverişi, hoşgörü, anlayış işbirliği içinde okulumuzda devam etmektedir.

  • Toplantılar

 Okulumuzda,  okul  müdürü  başkanlığında  kurul  toplantıları  yapılır.  Dönem başlarında yapılan toplantılarda geçmiş dönemin değerlendirilmesi ve gelecek dönemde alınacak tedbirler gündeme alınır. Dönem sonlarındaki toplantılarda ise yine o dönemin değerlendirilmesi yapılır. Bu toplantılar dışında, ihtiyaç görülmesi halinde okulumuzda ayda bir kurul toplantısı yapılmaktadır. Bu toplantılar sayesinde okulumuzda bulunan sorunlara çözüm yolları aranmaktadır. Sınıf ve zümreler sorunlarını bildirmekte, okul ve öğrenciler değerlendirilmektedir.

  • Bayrak Töreni Ve Resmi Törenler

 Bayrak Töreni, ulusal ve resmî bayramlarda, Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma-Gençlik ve Spor Bayramı, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü, 18 Mart Şehitler Günü, yılbaşı tatili, tarihî günler, mahallî kurtuluş günleri, hafta tatili başında ve bitişinde, ders yılının açılış ve kapanışında okulumuzda yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmaktadır.

  • Hizmet İçi Eğitim Çalışmaları

 Yeniden yapılandırma kapsamında Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün bünyesinde oluşturulan Mesleki Gelişimi Destekleme Grup Başkanlığı öğretmenlerimizin yetiştirilmesine yönelik hizmetleri yürütmektedir. Nitelikli öğretmen ve nitelikli öğretim için meslekî gelişim konusunda öğretmenlere sürekli destek sağlanması için öğretmenlerimiz istekleri doğrultusunda yaz seminer döneminde farklı hizmet içi eğitim çalışmaları almışlardır.

 

ÖĞRENCİ İÇERİKLİ BİLGİLER

  • Kayıt İşlemleri

 Kayıt  yenileme  işlemleri,  her  yıl  velilerimize  bildirilen  takvim  çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Adrese dayalı sistem üzerinden verilen bilgiler doğrultusunda öğrenciler doğum tarihlerine göre gruplandırılarak kız erkek eşit şekilde sınıflara yerleştirilmektedir.

  • Ders Destek Çalışmaları

 Okulumuzda kaynaştırma raporu olan öğrencilere destek eğitimi verilmektedir. Bu eğitimlerin sonuçları dönem sonunda değerlendirilmektedir.

  • Ölçme Değerlendirme

   Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda öğrencinin başarısı, öğretim programı esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulamalı sınav, ödev ve projeler ile ders içi ve ders dışı eğitim-öğretim faaliyetleri değerlendirilerek, dönem başında zümre toplantılarında belirlenir ve bir takvime bağlanır. Öğretmen söz konusu faaliyetlerle öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli kontrol ederek değerlendirir. Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan, proje ve performans görevini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu velisine bildirilir.

  • Puanla ve Notla Değerlendirme Sınıf Geçme

 Öğretmenler, ölçme ve değerlendirmenin genel esaslarını, derslerin öğretim programlarında yer alan genel amaçlar ile kazanımları dikkate alarak 4. sınıfta öğrencilere sınav uygular, proje ve performansını belirlemeye yönelik çalışmaları yaptırır. Sınav, proje ve öğrencinin performansına yönelik çalışmalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları, ilgili öğretmen tarafından zamanında e-okul sistemindeki "ders notu" bölümüne puan olarak girilir.

  • Sınavlar

 1., 2, ve 3. Sınıflarda öğrenciler Geliştirilmeli, İyi ve Çok İyi kriterlerine göre değerlendirilir. 4. sınıflarda her dersten iki sınav yapılır. Haftalık ders saati üç ve üçten fazla olan derslerde  üç adet ders içi etkinlik puanı  verilir. Ders saati iki ve daha az olan derslerde iki adet ders içi etkinlik puanı verilir. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 4. Sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz.

  • Ders Programı

  Okulumuz, Milli Eğitimin genel amaç ve ilkeleri doğrultusunda, temel bilgi ve becerilere sahip, eleştirel düşünebilen, etkili iletişim kurabilen ve yaratıcı bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Okulumuzdaki eğitim sisteminin temelini oluşturan bilim, sevgi ve hoşgörü ilkelerinin ışığında öğrencilerimize, demokratik ve çağdaş bir eğitim ortamı sağlanmaktadır. Bu ortamda öğrencilerimiz, bireysel öğrenme ve ekip çalışması becerilerini kazanmakta, kendilerine sağlanan aktivite olanakları ile de ilgi duydukları güzel sanatlar, spor vb. alanlarda yeteneklerini geliştirmeye teşvik edilmektedir. İmkanlar dahilinde kurslar açılmakta, öğrencilerimiz yarışmalara yönlendirilmektedir.

  • Kulüpler

   Ders programlarının yanında öğrencilerimizde, yeni ilgi alanları ve beceriler oluşturmak ve kendine güven ve sorumluluk duygusu geliştirmek amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda oluşturulan öğrenci kulüpleri ile toplum hizmeti çalışmaları düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin amacı, Türk Milli Eğitimi'nin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılaplarına, ulusal değerlerine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımları kazanmalarına katkıda bulunmaktır.

  • Okul Kuralları

 Düzenli bir çevrede yaşamayı öğrenmek ve bundan mutluluk duymak, ancak düzenli bir ortamın yaratılması için konulan kurallarla gerçekleşebilir. Kuralların amacı, özgürlükleri kısıtlamak değil, bireye kullanılabilir sınırlar içerisinde daha büyük özgürlükler sağlamaktır. Bu nedenle, tüm öğrencilerimizin açıklanan kurallara uyma konusundaki sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmeleri beklenmektedir.

•Okula ve derslere zamanında, hazırlıklarını yaparak ve temiz, düzgün kıyafetle gelmek zorundadırlar.

•Çevreyi rahatsız edici davranışlarda bulunamazlar.

•Okul yönetimine, öğretmenlere, okul çalışanlarına ve diğer öğrencilere saygılı davranır, argo sözcükler kullanamazlar.

•Okul yönetimine ve öğretmenlerine ve arkadaşlarına her zaman doğruyu söylerler.

•Kütüphane, fen dersleri laboratuvarları, bilgisayar odası, müzik ve resim odası, çok amaçlı salon gibi eğitim ortamlarında bulunulan yerin özel kurallarına uyarlar.

•Başka kişi/kişilerin yaralanması ile sonuçlanabilecek şekilde davranamaz ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli herhangi bir alet bulundurmazlar.

•Başkasına ait bir eşyayı alamaz veya bir başkasına vermezler.

•Okul eşyalarına, eğitim araçlarına ve diğer öğrencilerin eşyalarına zarar vermezler.

•Ders zili çaldığında öğretmenden önce derslikte yerlerini alarak, ders için gerekli hazırlıklarını tamamlamış olarak öğretmeni beklerler.

•Sınıf düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler ve derse katılırlar.

•Ders sırasında öğretmenden söz alarak konuşurlar.

•Ders sırasında sınıftan dışarıya çıkamazlar, zorunlu olarak çıkmaları gerektiğinde öğretmeninden izin alırlar.

  • Derse Geç Kalma, Devam Devamsızlık, İzin

    Öğrencilerimizin okul başarılarını en çok etkileyen faktörlerden birinin eğitimde süreklilik olduğu, öğrencilerin derslerine düzenli devam ettikleri ve katıldıkları oranda başarılı olabildikleri bilimsel çalışmalarla gözlenmiştir. Unutulmamalıdır ki, bazı öğrenme tecrübeleri yalnızca okul ortamında gerçekleşebilir. Öğrencilerimiz önemli mazeretleri yoksa ya da hasta değillerse her gün okula düzenli gelmelidir. Velilerimizden mümkün olduğunca öğrencilerimizi okula göndermelerini bekleriz.

   Okula devam zorunludur. Öğrenci okula gelmediği günün ertesi günü, velisinden özrünü bildiren veli dilekçesini ya da doktor raporu getirmek zorundadır. İlk derse girdiği halde sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin devamsızlığı yarım gün sayılır. Öğrenciler, okul yönetiminin izni olmaksızın okuldan ayrılamazlar. Öğrenci velisi, ilgili sınıf müdür yardımcısına başvuruda bulunarak mazeretini beyan eder. Öğrenci izin belgesi düzenlenerek öğrencinin okuldan ayrılmasına izin verilir. Öğrencinin yanında anne/babası ya da velisi olmadan okuldan ayrılmasına izin verilmez. Öğrenci geç gelmesi durumunda ilgili müdür yardımcısından mazeretini bildirerek geç kaldığını belirten belge alarak sınıf ya da ders öğretmenine teslim eder. Bu durum özürlü devamsızlık olarak değerlendirilir.

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

   Öğrencilerimizin gelişim dönemi özelliklerini dikkate alarak, kendini tanıyan, uyumlu ve iletişim becerilerine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı ve yaratıcı bireyler olmalarına katkıda bulunmayı amaçlanmaktadır. Öğrencilerin karşılaştıkları güçlüklerle başa çıkmalarına yardımcı olmaya yönelik çalışmalar öğrencilerimizi çok yönlü değerlendirebilmek ve işbirliği yapabilmek amacıyla velilerimizle de görüşmeler gerçekleştirmektedir. Bu görüşmeler velilerimizin kendi talepleri doğrultusunda da gerçekleştirilmektedir.

  • Sivil Savunma Çalışmaları

   Okulumuzda sivil savunma çalışmaları, okul boşaltma, yangın ve deprem tatbikatları yapılmakta, acil durum yönergeleri hazırlanmaktadır. Bu çalışmalarda Ankara Valiliği Arama Kurtarma Birliği katkılarıyla sağlanmaktadır.

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ

 Okulumuz öğrencileri derslerin yanında çeşitli sosyal etkinliklere katılmaktadırlar. Öğrencilerimiz öğretmenleri eşliğinde İlimizdeki çeşitli müze, sergi, fuar, tanıtım, sportif ve kültürel etkinliklere katılmaktadır. Tiyatro, şiir dinletisi, koro, resim ve fotoğraf sergileri düzenlenmektedir. Öğretmen ve öğrencilerimizin katkısıyla yılsonu gösterileri düzenlenmektedir. Okulumuz atasözleri ve deyimler yarışmasına, geleneksel çocuk oyunları yarışmasına katılmıştır. Edebiyat, bilim, tarih ve spor alanında söz sahibi olmuş kişiler okulumuza davet edilerek öğrencilerimizle buluşmaları sağlanmaktadır. Okul içinde, ilçemizde, ilimizde ve Türkiye genelinde düzenlenen öğrencilere yönelik her türden ve branştan etkinliklere ve yarışmalara katılım sağlanmaktadır.

VELİ İÇERİKLİ BİLGİLER

  • Sınıf Temsilciliği

 Sınıf anneliği ve babalığı sisteminde her şubenin sınıf öğretmenine yardımcı olmak maksadıyla "gönüllülük" usulüyle yapılmaktadır. Eğitim yılı başında sınıf öğretmenleri tarafından yapılan toplantılarda gönüllü olan velilerden oylama usulü ile "sınıf temsilcisi" seçilmektedir. Bu kişiler özel bir statüde olmayıp sadece öğretmenin isteği doğrultusunda yardıma ihtiyaç duyduğu konularda (gezilerde vb.) öğretmene yardımcı olmaktadır.

  • Okul-Aile Birliği ve yapılanması

   Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç Ekim ayının sonuna kadar; yeni açılan okullarda ise okul müdürünün daveti üzerine okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır.Genel kurul toplantılarının yeri, zamanı ve gündemi en az onbeş gün önceden üyelere elden yazılı olarak bildirilir, okul ilan panosu ile okulun internet sayfasında duyurulur. Genel kurul, gündem maddelerini sırası ile görüşür. Gündem maddelerine ekleme ve çıkarma yapılarak değiştirilmesinde oy çokluğu aranır.

a)  Genel kurula katılacak üyeler toplantı katılım cetvelini imzalar.

b)  Toplantının açılışı birlik başkanı tarafından yapılır.

c)   Açık oyla veli üyeler arasından bir divan başkanı ve bir kâtip seçilir.

ç)   Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yeni seçilen yönetim kuruluna teslim edilir.

d)  Yönetim Kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin seçimleri asıl ve yedek olarak liste hâlinde oylanarak yapılır.Bu konu ile diğer tüm uygulamalar http://mevzuat.meb.gov.tr/html/okulailebirligi/okulaile.html göre yapılmakta ve uygulanmaktadır.

 

  • Veliler İle İlgili İletişim ve Bilgilendirme

 Veli  ile  iletişim  genelde  sınıf  öğretmenleri  tarafından  yazılı  ve  sözlü  olarak öğrencilere duyurularak yapılmaktadır. Ayrıca okul aile birliği ile ilgili konularda okul müdürü, okul aile birliği başkanı liderliğinde sınıf anneleriyle toplantılar yapılarak bilgilendirme ve iletişim sağlanmaktadır. Okul bilgilendirme panosunda da gerekli duyurular yapılır.

  • Veli-Öğretmen Bireysel Görüşmeleri

   Öğrencinin başarı durumu, davranış ile ilgili farklı bir durum yaşandığında, velinin bilgilendirilmesi gereken bir durumda  veli okula davet edilir. Bu toplantılarda konuşulan konu ve alınan kararlar kayıt altına alınır ve taraflar tarafından imzalanır.

  • Sınıf Toplantıları

   Sınıf öğretmenleri "Zümre öğretmenleri" toplantılarında veli toplantıları ile ilgili kararlar alırlar ve bu toplantıları 1 hafta öncesinden yer, zaman ve gündem maddeleri belirterek okul idaresine bildirmektedirler. Bu toplantılarda sınıfın genel durumunun yanında sınıf ile ilgili tüm konular konuşulur ve kararlar alınır. Yazman olarak seçilen bir velinin tuttuğu tutanaklar ile konuşulan konular kayıt altına alınır. Toplantı tutanaklarının bir örneği idarede olmak suretiyle öğretmen tarafından dosyalanır.

  • Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Servisi Görüşmeleri

   Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi hizmetlerimiz uzman iki Rehber Öğretmenimiz marifetiyle yürütülmektedir.

  • Okul İdaresi Görüşmeleri

   Okul idaresi tarafından yapılacak görüşme ve toplantılar önceden ve zamanında duyurularak bilgilendirme yapılmaktadır. Bunun haricinde öğretmenin bir sorunu olduğunda idarecilerimizin ayırdığı uygun bir vakitte paylaşım yapılarak meseleler görüşülüp halledilme yoluna gidilmektedir.

  • Veli Ziyaretleri

   Veli ziyaretleri sınıf öğretmeninin uygun gördüğü durumlarda ve zamanda idareye ve ilgili müdür yardımcısına haber verilerek yapılmaktadır. Okul rehber öğretmenin görüşlerinin de etkili olacağı düşünülen ziyaretlerde onu da alarak ve yapılan ziyaretler kayıt altına alınarak yapılır.

HİZMET DESTEK SÜRECİ

  • Acil Durumlarda Neler Yapılır?

   Acil durumlarda e-okulda bulunan veli bilgileri ve sınıf öğretmenleri tarafından dosyalanarak hazır bulundurulan telefon- adres bilgileri sayesinde en kısa zamanda veliye haber verilir. Veli okula gelene kadar gerekli müdahaleler yapılır. Veli isteği doğrultusunda yardımcı olunmaya devam edilir. Sınıf öğretmenlerinde bulunan veli bilgileri sayesinde de bireysel temasa geçerek gerekli bilgilendirme ve müdahaleler yapılır.

  • Sağlık Hizmeti

  Küçük yaralanmalar nöbetçi öğretmen tarafından her sınıfta bulunan ve öğretmenler odamızda bulunan ilkyardım malzemeleri ile müdahale edilir. Daha büyük yaralanmalarda ise sağlık ile ilgili birimlere/kurumlara acilen haber verilerek tıbbî müdahaleler yapılması sağlanır.

  • Ulaşım Hizmeti

  Okulumuzda özel alt sınıfa devam eden yaklaşık 15 öğrenci için hostesin de bulunduğu servisimiz vardır. İsteyen özel eğitim sınıfı velilerimiz okul idaresine başvurarak bu hizmetten ücretsiz yararlanabilir. Diğer öğrencilerimiz okul ulaşımını özel servislerle, yürüyerek veya özel vasıtaları ile yapmaktadırlar.